Interview Dimitri Madimin for Items Magazine by Elda Dorren

De Straat versus de Academie

,,Respect the Architect is een term uit de hiphop en refereert aan graffiti en architectuur,” vertelt Dimitri Madimin, curator van de expositie met die naam in het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. ,,Een graffitiartiest gebruikt het werk van iemand anders, een gebouw, muur of brug, als canvas. Maar ook een performancekunstenaar in de openbare ruimte gebruikt de stad als decor.”

De straatkunstenaar versus de eliteartiest, daarover gaat Respect the Architect, de tweede show van creatief platform DistrictQ op initiatief van kunstenaar Madimin en organisator Philip Powel. ,,Maar de scheidslijn tussen populaire en elitaire cultuur is dun. Wat er vandaag op straat wordt gemaakt, hangt morgen misschien in het museum.”

Eigenlijk exposeert er maar één groep op de tentoonstelling die beelden van de straat letterlijk vertaalt– graffiticollectief Badboyzinc. De andere aanwezige vormgevers en kunstenaars komen van de academie, maar hebben een stevig gevoel voor stedelijke cultuur en voor ‘wat er leeft’: ,,Typografieën zou je kunnen zien als een uitvloeisel van graffiti. Het werk van ontwerpbureaus Machine en Hotel is een mooi voorbeeld van het tot kunst verheffen van typografie. Het gaat altijd om de context waarin je dingen plaatst.”

Toch is het benadrukken van context geen methodiek die hij hanteert. ,,Het gaat niet om het statement, maar om het tonen van ‘echte’ werken, die gemeend zijn en gevoeld worden door de makers van nu. Curatoren vragen kunstenaars vaak binnen een thema te passen zodat ze hun eigen verhaal kunnen vertellen. Ik doe dat niet.” Bij expositie #1 voelde hij zich dan ook meer een katalysator dan curator.

Een enkel thematisch verband is er wel te vinden. Deelnemer Lucy Stein maakt veel werk over zichzelf en haar omgeving. ,,Dat is een typisch verschijnsel van de straat: graffitiartiesten schrijven overal hun naam op. Het gaat om het laten zien van je ego.”

De exposities zijn maar één poot van de organisatie, de andere is een online platform. Honderden creatievelingen van diverse pluimage hebben hun portfolio staan op de site http://www.districtQ.nl, een gemeenschap van jonge kunstenaars, toegepast en autonoom. Ze uploaden mediabestanden, chatten en blijven op de hoogte van interessante evenementen. Alles is naar elkaar doorgelinkt, waardoor je altijd vindt wat en vooral wíe je zoekt.

Editie #1 van DistrictQ was te zien op de Amsterdamse museumnacht afgelopen november, de tweede opende op de Rotterdamse variant in maart. Intussen is Madimin onder de naam DistrictQ bezig met een groot kunstproject in de openbare ruimte, waarin hij weer het onderwerp ‘context’ aan de kaak stelt. Expositie #3 vindt plaats rond de eerstvolgende Amsterdamse museumnacht.

Dit artikel stond in de mei-editie van magazine Items.

http://www.eldadorren.org

 • elda’s blog
 • Login or register to post
 • Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s


  %d bloggers like this: